Με το τεύχος 46 η ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ολοκληρώνει την πορεία της
μετά από 23 χρόνια αδιάκοπης κυκλοφορίας.
Οι εκδόσεις Παπαζήση ενημερώνουν το αναγνωστικό κοινό για την κυκλοφορία του τεύχους 46 της επιστημονικής επιθεώρησης ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, που θα είναι και το τελευταίο μετά από 23 χρόνια αδιάκοπης και πανελλήνιας κυκλοφορίας.
Το τεύχος 46 περιέχει ένα αφιέρωμα στους Καταστασιακούς, μία ριζοσπαστική πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση που βρίσκεται στην ρίζα των νεανικών εξεγέρσεων της δεκαετίας του '60. Επίσης συμπεριλαμβάνονται ένας διάλογος μεταξύ αναγνωστών και συνεργατών του περιοδικού με αφορμή το αφιέρωμα στην νεότητα και τις ιδεολογικές επιρροές του Κορνήλιου Καστοριάδη, ένα σχόλιο για τον Γάλλο φιλόσοφο και θεολόγο OlivierClement, μετάφραση άρθρου για την βιογραφική αβεβαιότητα στην νεωτερικότητα, ένα κείμενο για την Κριτική Θεωρία και βιβλιοκρισίες.
Όπως επισημαίνει στο editorial o ιδρυτής και επί είκοσι τρία χρόνια διευθυντής του περιοδικού Μελέτης Μελετόπουλος, οι λόγοι ολοκλήρωσης της έκδοσης έχουν σχέση όχι τόσο με την οικονομική συγκυρία και την συναφή κρίση στην αγορά του βιβλίου, αλλά περρισσότερο με την σταδιακή μετατόπιση της θεωρητικής συζήτησης στο Διαδίκτυο (η ιστοσελίδα της ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ www.newsociology.gr έχει ξεπεράσει κατά πολύ σε αναγνωσιμότητα το ίδιο το περιοδικό στην έντυπη μορφή του). Επίσης η προϊούσα απαιδεία και η κατάρρευση της Μέσης και της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα την σταδιακή συρρίκνωση της κρίσιμης μάζας των διανοουμένων και την μη αναπαραγωγή και ηλικιακή ανανέωσή της. Επομένως η απόφαση για το κλείσιμο του περιοδικού απορρέει από την πεποίθηση ότι έντυπα με μακρά και ευδόκιμη πορεία πρέπει να κλείνουν όσο είναι ακμαία.
Η ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ εξέδωσε πλήθος αφιερωμάτων για Έλληνες στοχαστές (όπως οι Π .Κανελλόπουλος, Ν. Πουλαντζάς, Κ. Καραβίδας, Κ. Καστοριάδης, Δ. Γληνός, Σ. Μάξιμος, Κ. Τσάτσος, Ι. Συκουτρής, Ε. Λεμπέσης, Έλληνες διανοούμενοι στο Παρίσι, Έλληνες τροτσκιστές), αλλά και για διεθνή θέματα (π.χ. Γαλλική Αριστερά, Νίτσε, Σχολή της Φραγκφούρτης, Ισλάμ) και ειδικά τεύχη για κρίσιμα εθνικά θέματα (Ελληνοτουρκικά, Θράκη, Ελληνική Δεξιά, Μεγάλη Ιδέα, Ελληνορωσσικές σχέσεις), δημοσίευσε μεταφράσεις, ρεπορτάζ από διεθνή συνέδρια και συνεντεύξεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων(BOTTOMORE, FRANK, TOURAINNE, ZIEGLERκ.ά.), συνεργάστηκε με κορυφαίους διανοουμένους (όπως ο Ρ. Αποστολίδης, που υπήρξε βασικός επιφυλλιδογράφος επί μία δεκαετία, ο Π. Κονδύλης, ο Κ. Βεργόπουλος, Χρ. Γιανναράς, ο Μ.Ν. Ράπτης και πολλοί ακόμη). Πολλά τεύχη της Ν.Κ. επανεξεδόθησαν πολλές φορές, ενώ ετέθησαν επί τάπητος θέματα που έχουν σχέση με την εθνική μας ταυτότητα και την πνευματική πορεία του νεώτερου Ελληνισμού.
Η ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ κινήθηκε με συνέπεια στην γραμμή της ελευθερίας του πνεύματος, της απροκατάληπτης και ισότιμης μεταχείρισης όλων των θεωρητικών ρευμάτων, της αυστηρής και αντικειμενικής κρίσης των υποβαλλόμενων κειμένων. Άσκησε όμως σκληρή κριτική στις παρακμιακές όψεις της νεοελληνικής πνευματικής ζωής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Βρήκε ωστόσο ευρεία απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, με αποτέλεσμα να εκδίδεται χωρίς παθητικό σχεδόν επί ένα τέταρτο αιώνα. Γι' αυτό και ευχαριστεί τους αναγνώστες της για το αδιάλλειπτο ενδιαφέρον και την σταθερή τους υποστήριξη.
Διαβάστε από το τελευταίο τέυχος Νο 46 το άρθρο:
ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 1988-2010
Τέλος εποχής
Από τον Μελέτη Μελετόπουλο
|